Steven Avery: Gevaarlijke moordenaar of slachtoffer van een corrupt systeem? [infographic]

18 jaar lang ten onrechte in de gevangenis zitten voor verkrachting en poging tot moord, dit overkwam Steven Avery. Na zijn vrijlating wordt hij al vrij snel opnieuw opgepakt, dit keer voor een moord, en opnieuw wordt hij schuldig bevonden. In december 2015 bracht Netflix de documentaire Making a Murderer uit. De 10-delige serie werd in korte tijd enorm populair, vooral in Amerika maar ook in de rest van de wereld. De documentaire werkt zeer sterk de indruk dat Steven Avery opnieuw ten onrechte veroordeeld is en dat er sprake is van corruptie. Is Steven Avery inderdaad het slachtoffer van een corrupt rechtssysteem of heeft de Amerikaanse justitie het dit keer wel bij het juiste eind?

Bekijk de infographic

Dr-discount heeft een infographic samengesteld over beide rechtszaken van Steven Avery en de gebeurtenissen in Making a Murderer. In de infographic staan handige overzichten en staan alle feiten en details nog eens op een rij. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar het aangekondigde tweede seizoen van Making a Murderer en natuurlijk naar de huidige ontwikkelingen in de zaak.

 

Steven Avery Infographic  feiten en onderzoeksresultaten

 

Steven Avery lijkt een normaal leven te ‘lijden’

Voor de eerste veroordeling leidt Steven Avery een ogenschijnlijk normaal leven. De familie van Steven is eigenaar van een bergingsterrein voor auto’s in Manitowoc County in de Verenigde Staten en ze doen aan autohandel. De meeste familieleden, waaronder Steven Avery, zijn werkzaam bij dit familiebedrijf. Allan Avery en Dolores Avery, de ouders van Steven, wonen ook op dit terrein. In 1982 trouwt Steven Avery en al snel is hij vader van vier kinderen: Rachel, Jenny en de tweeling Steven en Will.

Steven bedreigd nicht met pistool

Door de jaren heen zijn er de nodige incidentjes geweest rondom de Avery familie, waardoor ze binnen de gemeenschap van Manitowoc County (38.000 inwoners) als buitenbeentjes gezien worden. Het bleef echter bij incidentjes en er zijn nooit serieuze vergrijpen gepleegd; tot het jaar 1985. De nicht van Steven Avery, Sandra Morris, verspreidt valse geruchten over Steven. Hierop bedreigt Steven haar met een pistool. Volgens Steven was dit onschuldig en slechts bedoeld om zijn punt over te brengen.

Sandra Morris is op dat moment getrouwd met William Morris. William werkt bij de plaatselijke politie: Manitowoc County Sheriff’s Department. Nadat Sandra officieel aangifte heeft gedaan tegen Steven Avery, wordt Steven uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. De bedreiging met het pistool wordt door Manitowoc County uitgelegd als het in gevaar brengen van de veiligheid van een ander individu. Dit is de eerste keer dat Steven Avery in de gevangenis terechtkomt.Volgens velen is dit ook gelijk de enige terechte veroordeling die Steven Avery in zijn leven heeft ontvangen.

 

Steven Avery Dr-discount

Steven Avery wordt ten onrechte veroordeeld tot 32 jaar in de cel

Terwijl Steven Avery zijn straf uitzit, wordt hij nog in hetzelfde jaar 1985 beschuldigd van een ander misdrijf. Er is, ten tijde dat Avery nog vrij was, een vrouw verkracht door een onbekende dader. Deze vrouw, Penny Beerntsen, vertelt haar verhaal aan een medewerkster van Manitowoc County Sheriff’s Department. De medewerkster, Judy Dvorak, zegt meteen dat het verhaal haar sterk doet denken aan Steven Avery. Het uiterlijk van Avery voldoet namelijk, aan het signalement van de dader. Bovendien heeft Avery volgens Dvorak een “geschiedenis van slecht gedrag”.

Het alibi van Steven Avery in deze zaak is erg sterk. Hij geeft aan dat hij op die dag op de autowerkplaats van zijn familie was, zoals elke dag. Meerdere personen bevestigen dit alibi en het kan zelfs bewezen worden dat Avery 40 minuten na de verkrachting op een andere plek was het. Het is bijna onmogelijk om binnen 40 minuten van de plaats delict naar deze locatie te rijden. Er lijkt op het eerste gezicht dan ook niets aan de hand voor Avery.

Toch wordt hij tot maar liefst 32 jaar celstraf veroordeeld voor verkrachting, poging tot moord en vrijheidsberoving. Penny Beerntsen heeft Avery namelijk geïdentificeerd aan de hand van foto’s en dit weegt volgens de rechter zwaarder dan het sterke alibi van Avery. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat Judy Dvorak, de onderzoekster van Manitowoc County, een persoonlijke vriendin is van Sandra Morris. Precies, de nicht van Avery die hij met een pistool bedreigd heeft. Het incident waarvoor hij al eerder in de gevangenis zat.

Het lijkt er sterk op dat er corruptie in het spel is en dat Sandra Morris invloed heeft uitgeoefend op Manitowoc County om ervoor te zorgen dat Avery langer achter de tralies zal zitten.

 

Steven Avery komt na 18 jaar toch op vrije voeten; hij blijkt het niet gedaan te hebben

Steven Avery blijft in de cel hardnekkig volhouden dat hij ten onrechte is veroordeeld. Na 18 jaar zijn er betere methoden ontwikkeld voor DNA-onderzoek en wordt de zaak heropend. Een aantal haren die op de plaats delict gevonden zijn, worden opnieuw onderzocht. Alle haren blijken afkomstig te zijn van het slachtoffer, behalve één haar. Het DNA in deze haar komt overeen met het DNA van een serieverkrachter: Gregory Allen. Na 18 jaar onterechte gevangenisstraf komt Steven Avery in 2003 eindelijk op vrije voeten.

Medewerkers van Manitowoc County wisten dat Avery onterecht vast zat.

Hiermee is de zaak nog niet afgedaan; er volgt een lange nasleep. Na onderzoek en ondervraging van enkele medewerkers van Manitowoc County blijkt dat twee medewerkers al acht jaar lang hadden kunnen weten dat Avery onterecht vast zat. Er was namelijk in 1995 al een telefoontje binnengekomen van een detective uit een ander politiedistrict. Deze detective vertelde dat hij een man op het bureau had zitten, die aangaf dat er een andere persoon onterecht in de cel zat voor een misdrijf dat hij had gepleegd. Dit misdrijf betrof een verkrachting in 1985 in Manitowoc County.

Het telefoontje was in 1995 beantwoord door Sergeant Andrew Colborn van Manitowoc County. Hij heeft dit toen aangegeven bij zijn leidinggevende: Luitenant James Lenk. Ze besloten er niets mee te doen, terwijl het toch overduidelijk zou moeten zijn dat er iets niet klopte en dat Steven Avery inderdaad onschuldig was. De zaak begint steeds meer op een bewuste actie te lijken om Steven Avery achter slot en grendel te houden.

Na zijn vrijlating klaagt Steven Avery, Manitowoc County Sheriff’s Department aan. Hij eist 36 miljoen dollar schadevergoeding voor al die jaren onterechte gevangenschap.

Resten van een menselijk lichaam op de autowerkplaats van de Avery’s

Op 31 oktober 2005, twee jaar na de vrijlating van Steven Avery, wordt fotografe Teresa Halbach als vermist opgegeven. Zij had een afspraak op de autowerkplaats van de Avery’s om daar foto’s te maken van het minibusje van de zus van Steven Avery. Dit is de laatste plek waar Teresa voor het laatst is gezien. Er vindt vrijwel direct een grootschalig onderzoek plaats en Steven Avery wordt in hechtenis genomen. De rest van de familie wordt tijdelijk ergens anders ondergebracht en de toegang tot hun eigen autowerkplaats ontnomen.

Op de werkplaats wordt de auto van Teresa Halbach aangetroffen. Ook worden er op drie verschillende plekken verbrande botfragmenten gevonden die ook van Halbach blijken te zijn. Op 11 november 2015 wordt Steven Avery aangeklaagd voor moord. Avery claimt opnieuw onschuldig te zijn en vermoedt dat Manitowoc County dit doet zodat zij onder de schadeclaim van 36 miljoen dollar uit kunnen komen. Zij zijn hiervoor immers niet verzekerd. Ze hadden in een eerder stadium voorgesteld om te schikken voor 400.000 dollar, maar hiermee was Avery niet akkoord gegaan. Op deze manier wordt hij min of meer gedwongen om de schikking 400.000 dollar te accepteren zodat hij een advocaat kan betalen.

Uiteindelijk kiest Avery er inderdaad voor om te schikken voor 400.000 dollar en daarmee betaalt hij de diensten van advocaten Dean Strang en Jerry Buting. De openbare aanklager in deze zaak is Ken Kratz. De rechtszaak zal maanden in beslag nemen, waarin Avery en zijn advocaten hun uiterste best doen om onschuld te bewijzen. Ken Kratz deinst echter niet terug en is overtuigd van de schuld van Avery.

Steven Avery dr-discount

 

Harde feiten of “harde feiten?”

In deze zaak spreken de feiten op het eerste gezicht nadrukkelijk tegen Avery. Dit keer is er namelijk geen sprake van een geldig alibi en zijn de verbrande botfragmenten van Halbach letterlijk naast zijn woonwagen aangetroffen. Bovendien is de auto van Halbach op het terrein van de Avery’s aangetroffen, met daarin enkele bloedvlekken van Steven Avery. Even later wordt ook de autosleutel gevonden op een plek die voor Steven Avery niet goed uitkomt: in zijn slaapkamer.

Toch vallen deze feiten ook op een andere manier uit te leggen. Dit is wat de advocaten Dean Strang en Jerry Buting ook veelvuldig doen. Het meest opmerkelijke feit is dat Manitowoc County Sheriff’s Department vanaf het begin nauw betrokken is bij het grootschalige onderzoek op het terrein van de Avery’s. Er was van tevoren bepaald dat een ander district het onderzoek zou uitvoeren, om de kans op belangenverstrengeling te elimineren. Toch heeft Manitowoc County alsnog toegang gekregen tot het terrein.

Sterker nog, het waren Andrew Colborn en James Lenk die de sleutel vonden in de slaapkamer van Steven Avery. Inderdaad, dezelfde twee Manitowoc County medewerkers die eerder in 1995 het telefoontje hadden verzwegen. Bovendien vonden zij de sleutel op een zeer opvallende plek, terwijl meerdere voorgaande onderzoeken in de slaapkamer niets hadden opgeleverd. Ook heeft Andrew Colborn de nummerplaat van Teresa Halbach genoemd, twee dagen voordat de auto “officieel” teruggevonden werd.

Dit neigt toch naar een vooropgezet plan. Hierbij moet gezegd worden dat Strang en Buting niet suggereren dat Manitowoc County de moord heeft uitgevoerd. Ze hebben slechts een kans aangegrepen om onder de 36 miljoen schuld uit te komen door Steven Avery als dader aan te wijzen.

De verklaring van Brendan Dassey: echt of nep?

Een paar maanden na het begin van de rechtszaak tegen Steven Avery is daar ineens het 16-jarige neefje van Avery, Brendan Dassey. Hij komt met de verklaring dat hij de moord samen met Steven Avery heeft gepleegd. Dit zet de hele zaak in een nieuw daglicht en kantelt bovendien de publieke opinie zwaar tegen Avery. Wat het publiek op dat moment echter niet weet, is dat Brendan Dassey een IQ van tussen de 67 en 71 heeft. Dit ligt rond het aantal waarmee we een verstandelijke beperking definiëren.

Het blijkt ook uit de videobeelden in ‘Making a Murderer’. In de interviews met Brendan komt zeer duidelijk naar voren dat hij soms zelfs simpele woorden niet begrijpt. Het lijkt er op dat hij door professionele ondervragers een bepaalde kant op gedwongen wordt en dat in feite woorden in zijn mond gelegd worden. Hij is absoluut niet op zijn gemak en zegt uiteindelijk wat de ondervragers willen horen.

De echte liefhebbers van complottheorieën kunnen hier zelfs de toegewezen advocaat van Brendan Dassey bij betrekken. Deze advocaat, Len Kachinsky, geeft op een zeker moment toestemming voor verdere verhoren zonder dat hij daarbij zelf aanwezig is. Dit neigt naar het tegenwerken van zijn eigen cliënt. In deze verhoren lijkt het er opnieuw sterk op dat Brendan een bepaalde richting op gedwongen wordt. Hij geeft uiteindelijk meer details over de moord. Hij zegt dat ze Halbach aan het bed van Steven hebben vastgebonden, verkracht, meerdere malen met een mes gestoken hebben en haar vervolgens buiten hebben doodgeschoten.

Bovendien wordt het aanvullende verhoor uitgevoerd door Michael O’Kelly, een onderzoeker die al van tevoren aangeeft de Avery’s niet te mogen.

Zowel Steven Avery als Brendan Dassey worden veroordeeld

Strang en Buting grijpen het verhaal van Brendan aan om juist de onschuld van Steven Avery te bewijzen. Er is immers geen enkel spoor van bloed of DNA van Halbach gevonden in en om de woonwagen van Avery. Dit zou 100% wel het geval zijn als ze inderdaad meerdere keren met een mes gestoken zou zijn. Het mag echter niet baten; de jury vindt de argumenten van publieke aanklager Ken Kratz, na lang overleggen, overtuigender. Steven Avery wordt schuldig bevonden voor moord en wordt op 18 maart 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In zijn eigen rechtszaak wordt ook Brendan Dassey veroordeeld; 41 jaar cel.

Let op spoiler!

Tot op de dag van vandaag zitten Steven Avery en Brendan Dassey nog steeds in de gevangenis. Echter claimt met name Avery nog altijd dat hij onschuldig is. Hij heeft in 2016 een nieuwe advocaat in de arm genomen. Kathleen Zellner gaat met de nieuwste methodieken voor bloedonderzoek proberen aan te tonen dat Avery inderdaad andermaal onschuldig is. Ondertussen zijn er, naar aanleiding van Making a Murderer, meer dan 130.000 handtekeningen verzameld voor de vrijlating van Steven Avery. De handtekeningen zijn afgeleverd bij President Barack Obama. Hij geeft echter aan dat dit een zaak is voor de staat en niet voor de president.

Op het internet is een tsunami aan theorieën en meningen verschenen. Verschillende fans hebben hun eigen theorieën, variërend van “de politie heeft het gedaan” tot “de broer van Teresa Halbach heeft er iets mee te maken”. Ook heeft de documentaire de nodige kritiek ontvangen omdat het volgens velen wel heel erg neigt naar de onschuld van Avery. Volgens onder meer Ken Kratz zijn er cruciale details weggelaten uit de documentaire die wel degelijk aantonen dat Avery schuldig is.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Manitowoc County en wil je weten waar Steven Avery is opgegroeid en veroordeeld? Boek dan nu jouw ticket naar Amerika met de kortingscode Travel Deal.

Gebruik de onderstaande HTML code om de Steven Avery infographic te delen op je site.

 

mei 13, 2016