De vrouw in de techindustrie groeit 238% sneller dan de man

De techindustrie is lang louter een mannenzaak geweest. Vrouwen zijn echter aan een inhaalrace begonnen. De achtergronden over de opkomst van vrouwen in de techindustrie presenteren we in deze infographic. De cijfers zijn duidelijk: het aantal vrouwen in de top van bedrijven neemt snel toe en steeds meer techstartups worden door vrouwen opgericht. Durfinvesteerders lijken echter niet overtuigd, hier moet nog veel veranderen. En: waarom verlaten vrouwen halverwege hun carrière topposities en hoe kunnen bedrijven vrouwen in de top behouden.

Toename vrouwen in techstartups

Namen als Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg zijn bij iedereen bekend als boegbeelden van de door mannen gedomineerde techindustrie. Hier lijkt echter een einde aan te komen: er werken steeds meer vrouwen in deze bedrijfstak, zowel op de werkvloer als aan de top. Wereldwijd richten vrouwen inmiddels 20% van de startups in de techindustrie op. Deze ontwikkeling vindt vooral plaats in de westerse wereld, met uitzondering van Singapore en Maleisië. De VS zijn overduidelijk koploper: het aantal techstartups met tenminste één vrouwelijke oprichter verdubbelde in 5 jaar tijd tot 18%.

Explosieve groei vrouwen in techposities grote bedrijven

Deze tendens van meer vrouwen in de techindustrie beperkt zich niet tot startups. Integendeel , in de VS groeit het aantal vrouwen op techposities in grote, gevestigde bedrijven meer dan 3 keer zo hard als het aantal mannen! Een vergelijking van de groei van het aantal vrouwen in de top 8 grootste bedrijven (zoals Google, Microsoft en Apple, enz.) laat zien dat deze groei eerder toe- dan afneemt. Onder de 5 bekendste en machtigste gezichten in de techindustrie in 2015 zijn onder meer de CEO’s van respectievelijk IBM (Ginni Rometty) en Yahoo (Marissa Mayer).

Ook in andere grote bedrijven, als Walmart, Ford, AT & T, enz. komen steeds meer vrouwen op leidende posities in de techafdelingen. In 2014 was 14,7% van de Chief Information Officers van de Fortune 500 bedrijven vrouw. Dit staat nog steeds in schril contrast tot het aandeel vrouwelijke CEO’s van slechts 4,8%. De meeste vrouwelijke CIO’s vinden we in de sectoren financiële dienstverlening, energie en industriële productie. Het beste bedrijf voor techvrouwen is volgens het “Anita Borg Institute for Women and Technology” het Amerikaanse NBY Mellon.

Maak kennis met de rolmodellen

Financieel valt er voor vrouwen nog een slag te maken, getuige het feit dat slechts 7% van de techmiljardairs vrouw is. Verreweg de meest vermogende is Zhou Qunfei, oprichter en CEO van Lens Technology en de rijkste vrouw van China met een geschat vermogen van 7,5 miljard US dollar. Dit is bijna net zoveel als haar drie achtervolgsters samen!

In de Infographic verzamelen we een aantal opmerkelijke feiten over de topvrouwen in de techindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat Yahoo CEO Marissa Mayer de eerste vrouwelijke software engineer was bij Google en de jongste vrouwelijke CEO ooit? Of dat Jenny Lee, durfkapitaliste en bestuurspartner bij GGV Capital, door het gezaghebbende Forbes is uitgeroepen tot topinvesteerder van 2015 en de hoogst genoteerde vrouw ooit is op de Forbes-lijst?

Durfkapitaal heeft moeizame relatie met vrouwen

In tegenstelling tot de opmars van vrouwen in techbedrijven staat de nog steeds zeer lage participatie van vrouwen in het durfkapitaal. In 2015 was slechts 4,2% van de durfinvesteerders in de VS vrouw. De top 100 van de Midas-list, Forbes’ jaarlijkse lijst van de effectiefste techinvesteerders, telt slechts 5 vrouwen, waaronder de hierboven genoemde Jenny Lee. Andersom steken durfinvesteerders ook relatief weinig geld in bedrijven geleid door vrouwen. Slechts 7% van het durfkapitaal in de VS gaat naar startups met een vrouwelijke CEO.

Om hier het broodnodige tegengas aan te geven is er een serie investeringsfirma’s die zich vooral richt op startende vrouwelijke ondernemers in de techsector. Hieronder bijvoorbeeld #builtbygirls, dat zich richt op startups in de multiplatform mediamarkt en Golden Seeds, actief op markten als gezondheidstechnologie en media. Andere investeringsfirma’s die zich op vrouwen en jongeren richten zijn onder andere Aligned Partners, Belle Capital, Illuminate Ventures, Cowboy Ventures en Forerunner Ventures.

Veel vrouwen verlaten techposities

Zoals eerder gezegd groeit het aantal techposities bekleed door vrouwen inmiddels explosief. Een hardnekkig probleem blijft de relatief grote uitval halverwege de carrière. Liefst 56% van de vrouwen onderbreekt haar carrière bij techbedrijven. 30% geeft matige werkcondities (laag salaris, lange dagen, weinig perspectief) als voornaamste reden om te vertrekken. Ook belangrijk voor veel vrouwen is het evenwicht tussen werk en privéleven: 27% van de vrouwen stapt op omdat het werk bijvoorbeeld moeilijk te verenigen is met het gezinsleven.

Andere belangrijke redenen zijn het verlies van interesse in het werk en de werkomgeving. Het laatste is zeker niet beperkt tot de techsector. Een seksistische bedrijfscultuur, hogere beloning voor mannen dan voor vrouwen voor het zelfde werk en intimidatie door leidinggevenden komen nog veel voor. Overigens houdt slechts 1 op de 5 vrouwen voor kortere of langere tijd op met werken. De meerderheid zoekt werk op een ander terrein, begint voor zichzelf of voegt zich bij een startup.

Uit deze gegevens komen als vanzelf elementen naar boven voor een strategie om vrouwen in techposities te behouden. Flexibele werktijden, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en netwerkmogelijkheden zijn belangrijke factoren om vrouwen naar je bedrijf te lokken en ze te behouden.

Nog zeer veel ruimte voor groei

De analyse in onze infographic laat kristalhelder zien dat aantal vrouwen in de techindustrie, zowel op de werkvloer als in leidinggevende posities in rap tempo toeneemt. Deze groei stagneert voorlopig allerminst. Tot zover het goede nieuws echter: er zijn nog steeds heel weinig vrouwen werkzaam in investeringsfirma’s en durfkapitalisten investeren nog steeds weinig in startups geleid door vrouwen. Veranderingen in bedrijfscultuur, vooral in factoren die we in de infographic laten zien, zijn nodig om meer vrouwen in techbedrijven te krijgen en te behouden.


succesvolle vrouwen in  tech industrie

Gebruik de onderstaande HTML code om de Woman in Tech infographic te delen op je site.

 

mar 9, 2016