De miljarden business van Yoga

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de opkomst van yoga. De kans is groot dat je laatst nog iemand in je omgeving hebt gesproken, die zichzelf regelmatig in bochten wringt op een yogamat. Tegenwoordig is yoga niet langer alleen iets voor hippies. Je oma, je buurman of je baas; wereldwijd rolt een steeds grotere en uiteenlopende groep mensen zo nu en dan het matje uit om de gezondheid te verbeteren. Een hype kun je het al lang niet meer noemen. Aangezien yogabroeken, -matten en -lessen in de smaak vallen bij yuppen tot gepensioneerden, is er een ware yoga-industrie ontstaan. 
 

Onze infographic onthult de opkomst van deze industrie van meditatie en lichaamsbeheersing, wie eraan deelnemen en wat de drijvende krachten achter het succes zijn. Yoga is een “booming business”! 

Read this article in English: The business of yoga

Yoga infographic

 

De groeiende yoga industrie

De yoga industrie blijft alsmaar groeien, steeds meer mensen doen mee aan deze gezonde levenswijze! Een Amerikaans onderzoek constateerde dat de uitgaven aan yoga in de afgelopen 5 jaar maar liefst met 87% zijn toegenomen. Dat komt neer op een totaal van $10.300.000.000,- en daarmee is yoga dan ook de 4e snelst groeiende industrie in Amerika! In 2015 waren er in totaal 15.275.000 yogi's en dit getal neemt per jaar met 20% toe.
Niet alleen de Verenigde Staten kunnen er wat van. Zo nam het aantal yogi's in Japan de afgelopen 5 jaar met 413% toe! Het land knalde van 295.000 yogi's in 2005 naar een totaal van 1.220.000 yogi's in 2010. Wat eens begon als een unieke levenswijze voor een selecte groep in India wordt inmiddels al over de hele wereld gebruikt. Volgens de Internationale Yoga Federatie zijn er op het moment maar liefst 300 miljoen yogi's verspreid over de hele wereld!

Het profiel van de yogi

Er lopen talloze onderzoeken die een vast beeld van de yogi proberen op te stellen, maar dit is nog knap lastig door het diverse aanbod van gebruikers, want yogi's zijn alles behalve standaard. Meer dan 4 op de 5 yogi's zijn vrouwelijk tegenover een schaarse 17,5% van mannelijke yogi's. Ook de leeftijden schommelen erg. Zo zijn maar liefst 1 op de 4 yogi's ouder dan 55 terwijl de rest erg schommelt tussen leeftijden van 18 tot en met 54 jaar. Ruim 84% van de yoga gebruikers is blank. 78% van de yogi's is universitair geschoold en van deze groep verdient 44% meer dan $75.000,- per jaar! Wat overigens wel opvalt, is dat van het totale aanbod aan yogi's slechts 12% vegetariër zijn.
Per persoon wordt er per jaar gemiddeld zo'n $500,- uitgegeven aan yoga-gerelateerde artikelen. Denk aan de juiste kleding, informatieve DVD's, workshops, yoga matten en gezondere voeding. Amazon.com laat weten dat vooral yoga broeken het goed doen, en dat het merk Lululemon erg geliefd is. Het kan nog aardig wat kosten om je ideale yoga uitrusting bij elkaar te sparen. Zo kan een yoga broek al snel meer dan $100,- kosten!

Interessante feiten over yoga

Inmiddels zijn er al talloze verschillende vormen van yoga, en er komen telkens weer nieuwe bij. Het populairst is Hatha yoga, wat wordt beoefend door de wereldberoemde actrice Jennifer Aniston. Bikram (wat ook wel bekend staat als "hot yoga") is de favoriet van George Clooney en staat op de 2e plaats. Ook Vinyasa en Ashtanga doen het erg goed!
Zwangerschapsyoga is verreweg het duurst; een losse les kan gemiddeld al snel meer dan $30,- kosten! Ashtanga is daarentegen de voordeligste vorm van yoga, hierbij kost deelnemen aan een les meestal minder dan een tientje.
Er zijn nog steeds nieuwe vormen op komst. Zo wordt naked yoga (de naam zegt het al) steeds bekender. Of denk eens aan acro yoga, yoga in combinatie met acrobatische posities. Sommige yogi's nemen hun hond mee naar de les en doen samen aan 'doga'.

Trending yoga's
Wat erg opvalt bij de yoga leraren is dat 50% niet eens officieel gecertificeerd is om ook echt les te mogen geven! Ruim 80% van alle instructeurs werkt parttime en het gemiddelde inkomen ligt rond de $35.000,-.
De grote vraag blijft natuurlijk: worden mensen die aan yoga doen nou echt minder vaak ziek? De getallen liegen er niet om. Yogi's maken gemiddeld 55% minder kans op kwaadaardige tumoren, 30% minder kans op infectieziektes en maar liefst 87% minder kans op hartziektes! Het gebruik van yoga vermindert dus wel degelijk de kans op ziek worden.

Wat drijft de populariteit van yoga?

Hoe komt het nou dat yoga alsmaar blijft groeien? Dit komt voornamelijk door de yogi's zelf. Ze delen hun gezonde levenswijze massaal via social media en raden het aan iedereen aan. Vooral hun passie en enthousiasme hebben hierbij een belangrijke factor. Het werkt aanstekelijk en maakt andere mensen nieuwschierig om het ook eens uit te proberen!
Daarnaast is gezond leven hip. Yoga vermindert de kans op ziektes en is de ideale manier om gezond in beweging te blijven en om in contact te komen met anderen. Daarnaast is yoga ook overal te beoefenen en zijn er talloze locaties waar je deel kunt nemen aan workshops.
Door het uitgebreide aanbod aan verschillende stijlen kan iedereen wel een vorm van yoga vinden die bij hem of haar past. Dit is dan ook de reden dat er elk jaar zo veel yogi's bijkomen.
Een ding is in ieder geval zeker: yoga is helemaal hot!

 

Deel deze infographic op je site

Gebruik de ondertaande code om de infographic op je site te plaatsen

Zalando kortingscodes vind je hier: hier

Auteur

​Djina is een jurist en ze is gek op yoga. Ze schrijft over yoga en yogabroeken op haar blog strech.nl.

Strech - Yogabroeken blog

oct 31, 2015