Bitcoin en Ethereum: Blockchain is de toekomst

 

Digitale Valuta

De meeste mensen hebben inmiddels wel een keer over Bitcoin gehoord. De ‘valuta van het Internet’ is immers veel in het nieuws geweest – positief en negatief – en lijkt inmiddels relatief stabiel te zijn. Sinds het ontstaan van Bitcoin heeft de ontwikkeling van digitale valuta echter niet stilgelegen. Er zijn verschillende alternatieven ontstaan, elk met hun eigen unieke functionaliteit of eigenschappen. De meeste van deze valuta zijn na een korte periode van populariteit in een stille dood gestorven. Er is echter een veelbelovende cryptomunt die snel populairder wordt met de belofte dat deze de tekortkomingen van Bitcoin aanpakt. Dat alternatief is Ethereum.

Ethereum maakt, net als Bitcoin, gebruik van een gedecentraliseerd netwerk voor het uitvoeren van transacties – de zogenaamde blockchain. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de Ethereum-blockchain en de Bitcoin-blockchain, bijvoorbeeld in de manier waarop transacties afgehandeld worden. In tegenstelling tot Bitcoin, bestaat de prijs van een Ethereum namelijk uit twee elementen: Ether, de waarde van de transactie, en Gas, de prijs van de transactie. De prijs van Gas hangt af van de complexiteit, bandbreedte en benodigde opslagruimte en rekenkracht voor het uitvoeren van een transactie, terwijl bij Bitcoin alle transacties elkaar op dezelfde manier beconcurreren.

Als Bitcoin echter op grote schaal gebruikt gaat worden, loopt de digitale munt daarom tegen een aantal belangrijke problemen aan. Misschien wel het grootste probleem van Bitcoin is dat de Bitcoin-blockchain niet goed schaalbaar is. Hoe meer transacties er namelijk in Bitcoin gedaan worden, hoe meer de blockchain ‘volloopt’ – dat wil zeggen dat gebruikers steeds langer moeten wachten om een transactie gevalideerd te krijgen en hiervoor ook hogere vergoedingen moeten betalen. Het theoretisch maximaal aantal transacties dat de Bitcoin-blockchain per seconde kan verwerken, is slechts een schijntje vergeleken met de capaciteit van bijvoorbeeld de netwerken van Visa en Mastercard.

 

Ontwikkeling van Ethereum

De personen achter Ethereum hebben bij de ontwikkeling ervan daarom goed gekeken naar de nadelen en limitaties van Bitcoin. Zo loopt de Ethereum-blockchain niet vol naarmate het gebruik ervan toeneemt. Een ander belangrijk voordeel van de Ethereum-blockchain, is dat het gecentraliseerd minen van Ether in zogenaamde mining pools ontmoedigd wordt. Dit is niet het geval in de Bitcoin-blockchain en in theorie zou een mining pool die meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in bezit heeft, controle over de digitale munt over kunnen nemen. Waarmee het hele voordeel van decentralisatie in een keer verdwenen is.

Een ander voordeel van Ethereum ten opzichte van Bitcoin is dat de munt relatief transparanter is. Zo zijn de meeste Bitcoins bijvoorbeeld in bezit van de kleine groep gebruikers die er als eerste bij waren, toen Bitcoin nog maar weinig meer dan een noviteit was. De Ethereum-blockchain is zo ontworpen dat miners vijf jaar na de release niet meer dan de helft van alle Ether kunnen bezitten. Ook hierdoor wordt het minder makkelijk voor een kleine groep gebruikers om invloed uit te oefenen op de wisselkoers van Ether, waardoor de decentraliseerde controle over Ether gewaarborgd blijft. Overigens benieuwd naar wat Ether en Bitcoin op dit moment kosten in euro? Neem dan een kijkje op de website van CoinMarketCap.

Verschillen tussen Bitcoin en Ethereum

De grootste onderscheidende factor van Ethereum is echter in de verschillende doelen van de makers ten opzichte van die van Bitcoin. Ethereum is niet zozeer een crypto-valuta (in dat geval is het beter om over Ether te spreken), maar een platform voor het opstellen van slimme contracten. Waar de Bitcoin-blockchain namelijk vooral een vehicle is voor Bitcoin, gaat het in de Ethereum-blockchain juist niet alleen om Ether. De slimme contracten in Ethereum zijn een soort kleine programmaatjes die een ‘als dit, dan dat’ handeling uitvoeren. Voor een uitgebreidere uitleg over waar zulke slimme contracten onder andere voor gebruikt kunnen worden, is het raadzaam om de Ethereum-website door te nemen.


Ethereum de nieuwe Bitcoin?

Is Ethereum samengevat dan een beter alternatief voor Bitcoin? Ja en nee. Hoewel Ethereum vanuit technisch oogpunt indrukwekkend is, staat of valt het succes van een digitale munt met de mate waarin deze door een groot publiek gebruikt wordt. Bitcoin slaagt hier, stapje voor stapje, steeds beter in. Op meer en meer plekken, online en offline, is het tegenwoordig mogelijk om met Bitcoins te betalen. Maar vraag iemand wat Ethereum is en hoogstwaarschijnlijk zal deze persoon daar geen antwoord op kunnen geven. Laat staan dat ergens met Ether een biertje afgerekend kan worden.

Daar komt bij dat de implementatie van Ethereum-toepassingen over het algemeen gecompliceerder is dan Bitcoin, al zal dit op een gegeven moment wel gelijkgetrokken worden. Ook heeft het Ethereum-platform enige tijd geleden met een grote hack gekampt, waarin voor miljoenen aan Ether is verdwenen. Gelukkig lijkt de munt er al weer redelijk bovenop gekomen te zijn, al waren daar wel een aantal controversiële stappen voor nodig waar hier meer over geschreven is, voor de geïnteresseerden. Bitcoin is voorlopig dus nog steeds het meest gebruiksvriendelijk en waarschijnlijk gaat het nog wel enige tijd duren voordat hier verandering in komt.

 

Voorspelling van Bitcoin en Ethereum

Hoe Bitcoin en Ethereum zich in de toekomst zullen ontwikkelen, blijft natuurlijk gissen. Wie weet is Bitcoin over vijf jaar de de-facto valuta van het Internet geworden, maar voor hetzelfde geld bestaat Bitcoin helemaal niet meer. Wel staat vast dat de blockchain zelf en het concept van gedecentraliseerde netwerken in het bijzonder de aandacht van grote financiële, technologische en overheidsorganisaties hebben. Banken behoren tegenwoordig bijvoorbeeld tot de grootste investeerders in blockchain-technologie. Het zal dan ook slechts een kwestie van tijd zijn voordat deze technologie, gemerkt of ongemerkt, zijn intrede in het dagelijks leven zal doen.

Gemaakt door dr-discount

Gebruik de onderstaande HTML code om de infographic over Ethereum Vs. Bitcoin te delen op je site.

 

 

 

nov 1, 2016